Това е рекорд за цялото съществуване на ЕС, твърди документ от Брюксел

Рекорден брой незаконни преминавания на границата на Европейския съюз са регистрирани през 2015 г. В периода от януари до ноември границите са нарушени 1,28 милиона пъти.
Това съобщи Европейската комисия, цитирана от „Ди Велт“.

Още по темата

 

„Това е рекорд за цялото съществуване на ЕС“, се казва в документа „За защита на европейските граници и брегове и ефективното управление на външните граници на ЕС“, който ще бъде официално представен утре. За сравнение в документа се отбелязва, че за целия период от 2009 до 2014 г. са регистрирани 813 000 нелегални пресичания.


Европейската комисия остро разкритикува охраната на външните граници на ЕС, която е абсолютно неадекватна. В документа се посочва, че „гражданите на трети страни могат незаконно да пресекат външните граници на ЕС и да продължат да се предвижват по територията му без предварителна идентификация, регистрация и проверка за сигурност“ и това поставя под въпрос „целостта на така наречената Шенгенска зона“.


В документа се призовава за незабавни действия: „Европа се нуждае от силна и сплотена политика при охраната на външните граници на ЕС, почиваща на принципите на общата отговорност“. 

 

Още преди няколко седмици се заговори за затягане на  проверките по външните граници на Шенген. Припомнете си подробности!