Властта идва на пръсти, а само хулиганите вдигат шум

И тази година спектакълът се повтори. Путин излезе на сцената и успя да предизвика внушителния ефект, който целеше. Той остави безмълвни дипломати, анализатори и „простосмъртни” с гръмките си изказвания и груба реч. Той вреше и кипеше. Но за по-внимателните наблюдатели изненади нямаше. Пресконференцията му отново здраво разтърси всички възможни пропагандни камбани, коментира германското издание „Die Welt”. А целта беше една – да се затвърди че именно Путин командва парада и че той е единственият, който може да поведе империята.

 

Владимир Путин беше главното действащо лице на този голям цирк. Лицето му - гладко, стегнато, румено, и все пак като восък. Една маска, приготвена в козметичната кухня на Кремъл. Тя добива ту замислен, ту войнствен вид - в зависимост от повода. Но си остава маска.

 

Путин прилича на човек, който съзнава, че избирателите искат лидерът на Кремъл да бъде разярен страшен воин. И в съответствие това той пристъпва напред, без да го интересува, че дори и в Русия важи правилото, че властта идва на пръсти, а само хулиганите вдигат шум. 


Но въпреки гръмките изявления на руския президент през отиващата си 2015 г. Федерацията беше по-слаба от всякога. Цената на петрола – главен източник на доходи – наближи 36 долара за барел. Положението опасно напомня на това, което беше при разпада на Съветския съюз. Неясно в бъдещето остава дали ще се изпълнят надеждите на Путин цената да се качи до 50 долара. 

Още по темата

 

Външната си политика Путин води в съответствие с принципите на всички автократи: хората трябва да бъдат държани в опиянение с фалшиви уверения за надмощие. При по-внимателно вглеждане обаче се виждат пукнатините в тях. Изолирана от Европа и приемана не особено сериозно във Вашингтон, със своето поведение по западната си граница Москва превърна Украйна в свой траен противник, а разходите за разполагането на военни сили погълнаха милиони рубли, които бяха жизнено необходими в други сфери.


Русия е слаба. И точно тази слабост е обезпокоителна. Тя може да поведе руснаците към безразсъдно смели действия, които в крайна сметка могат да навредят на всички участници. 


А хората не трябва да вярват на нито една дума на Путин, коментира n-tv.de. Това обаче е труднопостижимо. Поне за Русия. Там властва една смесица от произвол и дезориентираност, събуждаща копнеж за силен лидер, който да може да държи здраво юздите. Няма значение кой е яхнал страната. Важното е той да създава илюзията, че усърдно преследва руските интереси.

 

Но въпреки всичко промяната ще дойде. Молдовското издание РИА Днестр рисува следната картина: режимът на Путин е станал твърд като бетон. Всички протести, дори и най-окаяните, ще бъдат наказвани с такава сила, че благословените времена на протестна дейност ще се превърнат само в разкази за студените зимни вечери.  

 

И внезапно ще се случи нещо ужасно. Една капка ще препълни чашата на националното търпение. Капката ще бъде нещо глупаво, маловажно. Например, полицейска кола ще сгази възрастен човек. Или Путин ще повиши някой данък. Или нещо друго от поредицата „това се случва за стотен път”. 


И внезапно в центъра на Москва ще се събере тълпа. Първо тя ще бъде разнородна: недоволни предприемачи, пенсионери, млади хора, както и обичайните луди с плакати. Естествено, около тях ще има кордони от полицаи. Но те ще се държат изключително деликатно и отпращат само най-неадекватните. Междувременно отнякъде ще се появи трибуна… и оратори, въоръжени с мегафони. Разбира се, там ще са и либералите начело с Пархоменко. Навални също ще е там с антуража си. 

 

Но това са само хипотези. В момента няма видими признаци за пробуждащите се центробежни сили в руската общественост.

 

Редактор: Гергана Тенева

 

А с кои свои думи Путин успя да запали международната общност? Вижте!