Около 400 000 автомобила се очаква да се завърнат в София

 

Голямо пътуване тази неделя ще се случи при тежки метеорологични условия. Около 400 000 автомобила се очаква да се завърнат в София след поредицата почивни дни около Нова година.

 

Преди една година снегът изненада всички и затрупа половин България с покривка, която на места стигна над 2 метра. В Южна България коли и камиони попаднаха в плен на бедствието. В райони като Смолян и Кърджали дори снегорините се оказаха безсилни.

 

За да не се повтори тази картина, над 3 000 снегорина в цялата страна чакат падането на снега в неделя. До 2 часа след снеговалежа най-натоварените пътища трябва да са почистени, обещават от Агенция “Пътна инфраструктура”.

 

Критичните точки при снеговалеж са трите основни магистрали, пътищата от зимните курорти и от българо-гръцката граница. От пътната агенция увериха, че ремонтите по магистралите вече са приключили и няма да създават допълнителни проблеми. От няколко дни един от подходите към столицата също е облекчен с отварянето на част от северната скоростна тангента.

 

Най-чести проблеми по пътищата на страната създават тежкотоварните камиони, които се движат с неподходящи гуми и закъсват в снега. За да нямат такива проблеми утре по време на голямото прибиране, камионите ще бъдат спрени от движение от 14 до 20 часа.