В "Дружба" благотворителността не е само на Коледа

 

Кое кара хора с високи доходи да прекарват неделята си в една стара кухня, за да готвят за бедни? Доброволците са десетки, дори стотици, от всякакъв пол, възраст и професия. Сред тях има ученици в гимназията, IT специалисти, застрахователи.

 

В края на седмицата доброволците прекарват по няколко часа в кухнята на храма „Свети Илия” в столичния квартал „Дружба”. Условията там са спартански. Липсва покрив, температурите понякога достигат до -10 градуса по Целзий. Въпреки това доброволците не се отказват, защото около 900 души разчитат на бурканчето топла храна и резенчето хляб. За някои това е единствената порция храна за деня.

 

Цветомир работи много, обикновено в строг костюм на застраховател. В кухнята обаче е главен готвач. Почти всяка неделя, от 5 години насам, той е до огъня. Никога няма да забрави първия път.  „В момента, в който започнаха да идват хората и да взимат храна, ми се зави свят, стана ми лошо, щях да припадна”, разказа Цветомир. „Когато дойдеш в кухнята, твоите собствени проблеми започват да бледнеят”, сподели той.

 

„Не мислех, че това нещо се случва, че има хора, които искат промяна в света”, призна Атанас, който е само на 16 години, но вече активно помага в кухнята.  

 

„Аз имам 27 години опит като учител и директор в гимназия и след напускането видях целия срив на образованието и ужасно се радвам, че има млади хора, които се интересуват от света около себе си”, сподели Галя, която също готви в кухнята.

 

Единственото, което всички искат, е да се ремонтира кухнята. Да има покрив. Но за целта се търсят 50 000 лв.

 

Още истории на доброволците в кухнята – гледайте във видеото, а как и вие може да се включите може да разберете от платформата Time Heroes.

  1. Получавайте най-важното от деня в пощата си

    Имейл адрес