За да не умрат никога хилядите, заради които ни има на карта и извън гробищата

 

Карта на Централните софийски гробища в интернет. Идеята е да се пази историческата памет на столицата и на България. Със задачата се захващат двама младежи, които с помощта на Столична община, събират информация за значимите личности, погребани на стотици декари. 

 

Обединение в паметта търсят Филип и Симеон и я възраждат, като тръгват от Централните софийски гробища. Двамата създават сайт „София помни” и събират 10 000 значими за България личности. С карта на парцелите, в които почиват - да ги намират  живите. 

 

Парцел 44-ти - Райна Княгина. Преминала в другия свят с името си по мъж - Дипчева. И още - Елин Пелин, Георги Парцалев, Тодор Колев, войводи, революционери, артисти, учени. Според Столичната община - в около 100 000 гроба. 

 

Момчетата събирали информацията около година и половина. След паметниците, обикаляли библиотеките. Не разбират хорския страх от гробища. Знаят, че идеята да привличат хора към гробищния парк е западна.

 

Искат обаче и българите да освободят място в ума си и за паметта. За да не умрат никога Калата и Джоко и другите хиляди, заради които ни има на карта и извън гробищата.