Предложението ще стане част от промените в Закона за управление на отпадъците

 

Вадят пунктовете за вторични суровини от градовете в промишлените зони. Предложението е на Министерството на околната среда и ще стане част от промените в Закона за управление на отпадъците.

 

Собствениците на 980 пункта в цялата страна са в бизнеса с вторични суровини. 234 от тях ще трябва да се преместят, за да отговорят на готвените изисквания.

 

Държавата вкарва регулация на пазара с вторични суровини. Едно от обясненията е заради оплаквания на хора, чиито домове се намират около пунктове за събиране на хартия и стъклен амбалаж.

 

„Много пъти преди или след работно време се струпват хора пред т.н. пунктове за вторични суровини, което създава много неудобства на живеещите наоколо”, обясни Антон Пейчев, главен експерт в Дирекция „Управление на отпадъци” в МОСВ.

 

През годините не един и два склада за боклуци изгоряха при пожар. Последният пример е от лятото на 2015 година в столичния квартал „Борово”. Умисъл в действията така и не се доказа. Но предположение за това направи и главният комисар на пожарната Николай Николов. 

 

Хората, чиято прехрана зависи от събирането на боклуци са последните, с чието мнение някой ще се съобрази. Юлиян предава хартията, която е сортирал, в къща в района на „Женския пазар”. Твърди, че ще продължи да прекарва боклуци, независимо къде са пунктовете, за да изкара по някой лев.  

 

„Не ме мързи, стига да има работа”, заявява Юлиян.

 

Семейството на Христо Чушев се занимава с този бизнес 6-та година. Има склад за сортиране в промишлена зона на София. Преди да се преместят тук са имали пунктове за вторични суровини в различни квартали на София. 

 

„В града плюсовете са, че си по-достъпен за хората. Докато тук разчитаме на големите фирми, с които имаме договори”, обясни Христо Чушев.

 

Той е на мнение, че промените се правят не толкова, за да се съхрани градската среда, колкото да се обслужат лобистки интереси. 

 

„Според мен, за да убият малкия бизнес. Идеята е да останат дадени големи фирми, такива като мен нямат работа”, заявява той. 

 

Ако промените в закона бъдат одобрени, държавата ще остави 2-годишен преходен период, в който те да влязат в сила. Засега текстовете са на етап обществено обсъждане.