Етичната комисия на съвета предлага прекратяване на проверката по случая

Етичната комисия на Висшият съдебен съвет (ВСС) предлага прекратяване на проверката по аферата "Яневагейт", защото не е открила нарушение на етичните правила на замесените магистрати, съобщават от правителството на съдебната власт.

Още по темата


През ноември бившите съдийки Владимира Янева и Румяна Ченалова бяха забъркани в скандал с изтекли записи на техен разговор. 

 

В тях се чува как обсъждат явните и тайните договорки във властта, както и нареждане от „Бойко” към главния прокурор Сотир Цацаров Янева да бъде „опраскана”.

 

Дни след избухването на скандала Ченалова заяви пред медиите, че си спомня въпросните разговори и фактите около тях. Колегата й Владимира Янева обаче се оказа с амнезия по темата.

 

Според представена от прокуратурата експертиза записите на разговорите са "манипулирани", съобщава mediapool.bg. Освен това показанията на Ченалова са останали напълно изолирани. Никой от другите разпитани по случая не е подкрепил нейните думи.

 

Така Етичната комисия е стигнала до извода, че няма извършено нарушение на Етичния кодекс на магистратите от страна на замесените в скандала. Това са Владимира Янева (бивш шеф на Софийския градски съд), главният прокурор Сотир Цацаров, председателят на Върховния административен съд Георги Колев и няколко членове на ВСС.