Мярката ще бъде взета, ако южната ни съседка не регистрира мигрантите с пръстови отпечатъци

Европейската комисия предупреди Гърция, че ако до три месеца не започне да регистрира мигрантите с пръстови отпечатъци, ще бъде изключена от Шенген.


При внезапни проверки по границата на южната ни съседка с Турция евроексперти установили, че гръцките власи не регистрират пристигащите в страната.

Още по темата


Механизмът за оценка по Шенген, създаден през 2013 г., предвижда възможност Комисията да контролира прилагането на правилата за членство чрез проверки за наблюдение в дадена страна. Тези проверки се осъществяват от екипи, ръководени от Комисията, с участието на експерти от държавите-членки и Frontex.


При посещение на гръцко-турската сухопътна граница и на островите Хиос и Самос през ноември 2015 г. специалистите констатирали, че установяването на самоличността и регистрацията на нелегалните мигранти не се осъществяват ефективно, а пръстовите отпечатъци не се въвеждат регулярно в системата. Властите не следели и за автентичността на документите за пътуване или за това дали те фигурират в основните бази данни, свързани със сигурността, като националните и тези на ШИС и Интерпол.


Въз основа на това Брюксел заключава, че Гърция пренебрегва задълженията си и има сериозни пропуски в контрола на външните граници.


Междувременно шведският министър на вътрешните работи обяви, че страната му планира да екстрадира над 80 000 имигранти, на които е отказано политическо убежище, защото не отговарят на условията за статут на бежанци.

 

Швеция ще връща нежеланите гости с чартърни полети.


Само за миналата година в скандинавската страна, която е една от най-желаните дестинации от мигрантите, потърсили убежище над 160 000 души.

 

Кореспондент от Брюксел: Антоанета Николова