Какво сочат последните социологически проучвания?

 

Часове преди пърото гласуване в дългия процес по избирането на американския президент, кандидати трескаво обикалят един от най-малките щати – Айова.


„Имаме шанса да направим нещо велико, да направим Америка велика отново! Да не правим лоши споразумения, а само страхотни. Ние губим в търговията, губим в здравеопазването с "Обамакеър”, заяви Доналд Тръмп, кандидат на републиканците.


„Ние имаме страхотна кампания от доброволци. Разбира се, че резултатите са близки, ето защо се надявам всеки, който ме подкрепя, да излезе и да гласува в понеделник вечерта”, заяви Хилъри Клинтън, кандидат на демократите.


Доналд Тръмп и Хилъри Клинтън са пръвенците в проучванията на републиканците и демократите. Според последното проучване милиардерът събира 28% подкрепа, следван от Тед Круз с 23 и Марко Рубио с 15 на сто. Останалите кандидати на републиканците имат под 10%.


При демократите – Хилъри Клинтън и Бърни Сандърс - са с три процента разлика – 45 на 42, което е в рамките на статистическата грешка.


Ето защо всичко се свежда до последните часове и кандидатите разчитат както на събития, така и на доброволците си.


„Карахме 1600 километра в понеделник, за да бъдем тук и помогнем за промяна”, разказа Роберто Гонзалес, доброволец в кампанията на Тед Круз.

 


След милиони, похарчени за реклама и стотици срещи с избиратели, въпросът е кой сега ще се появи на сложния и дълъг процес по гласуване довечера. Ето защо работата на доброволците в кампаниите е изключително важна.


Доброволци като Роберто Гонзалез от Тексас, който е сега в Айова, работят по 12 часа на ден в опит да убедят хората да се появят на гласуването довечера.

 

Републиканците гласуват на тях като пишат на лист името на предпочитания кандидат.


При демократите обаче процесът е по-сложен, но и по-интересен. Те се разделят на групички според кандидата, когото харесват. Ако един от тях събере по-малко от 15% от присъстващите, то неговите привърженици трябва да си изберат друг кандидат или да си тръгнат. И всичко това публично и след агитация.

 

Репортер: Ясен Дараков