Все повече млади гърци не искат да остават в родината си

 

Националната стачка, която парализира Гърция вчера приключи, но социалното напрежение не стихва. Земеделските производители готвят блокада на всички национални пътища в страната в събота и неделя. Ще бъдат затворени и пътните артерии, които водят към граничните пунктове.


Фермерите бяха дали срок до днес правителството да започне преговори по готвените промени в данъчното и осигурителното законодателство.

Още по темата


Пенсионната реформа е част от условията за прилагане на спасителния план, одобрен от международните кредитори.


А как младите хора гледат на протестите и на реформите в страната?


Заведение в Солун. Едно от малкото отворени, поради всеобщата стачка, обявена в страната. Младите хора тук вече мислят за чужбина. Заради малките или никакви възможности в собствената си страна.


„Трябва наистина да искаш да оцелееш. Или да избягаш, да си намериш работа в Канада или някъде другаде. Всички тук сме буквално подтиснати от ситуацията”, разказав Еро.


Подтиснати, но и непрекъснато мислещи и търсещи, поне за себе си изход от ситуацията. Гърците и сега си позволяват да отидат в заведение, но едва ли това е повод за завист.


Никос разбира хората, които протестират. Днес, много хора в Гърция имат повод да го правят според него.


„С годините ставаме все по бедни. От това сме малко побъркани. Ситуацията изобщо не е добра за нас”, казва Никос.


Защо страната е по улиците, правителството непрекъснато е в криза, а на младите като че ли не им пука?


„Не съм много активен в подобна дейност, но мисля, че хората сa в правотото си и се опитват да кажат нещо на правителството си”, на мнение е Никос.


В едмномилионният крайморски град забавления не липсват. Така ли е за младите?


„Не, не е така. Трябва да се работи, определено. Трябва да се изкарват пари за всичко, за издръжка, за да може да си купиш нещо, изобщо”, обяснява 23-годишният Еро.


Страната е объркана. Все повече млади гърци поглеждат към чужбина. И разговарят за това, дори вечер, край масата, в таверната. Познато, нали?