Министърът попадна под обстрела на опозицията

 

Два пъти в годината министърът на здравеопазването ще информира депутатите в здравната комисия как върви изпълнението на имунизационния календар и има ли недостиг на ваксини. Решението беше взето след  дебати с Петър Москов. 

Още по темата

 

За втора поредна седмица министърът на здравеопазването попадна под обстрела на опозицията заради ваксините от задължителния имунизационен календар. Остротата на дебатите изправи в буквалния смисъл един срещу друг Петър Москов и Тунчер Кърджалиев от ДПС. 

 

Аргументите на опозицията – здравното ведомство е разпространило ваксината преди да получи разрешение от Изпълнителната агенция по лекарствата за разпространение й. Няма и анализ в европейска лаборатория за качеството й. Министърът отговори с документи. От ГЕРБ призоваха спорещите за по-умерен тон и поискаха да не спекулира  политически със страховете на българските родители. 


Призивът на Даниела Дариткова от ГЕРБ остана без резултат. Петър МосКов продължи да настоява, че е жертва на политически атаки. Обясни, че Турция притежава сертификат от французите, които държат лиценза за производството на ваксините. 


ДПС и БСП твърдят, че с Москов е допуснал административни нарушения като е пуснал ваксините от Турция без да е спазил процедурата. Нарушение от подобен характер открили и от Върховната административна прокуратура. 

 

Следващият път, когато Петър Москов ще се изправи срещу критиките на опозицията ще бъде по време на вота на недоверие, поискан от опозицията по тема здравеопазване. 

 

Пред медиите министърът уточни, че Министерският съвет е одобрил здравното министерство да може да влиза в преговори за внос на допълнителни 40 000 ваксини.

 

"Имахме среща с фирмите, които са гарантирали, че ще се явят на поредния търг, който ще бъде обявен. Всяко едно количество, което те не могат да доставят по стандартния ред, по реда на Закона за обществените поръчки, ще бъде закупено от държавата. Ако се окаже, че те са в невъзможност за това, държавата не трябва да е с вързани ръце, т.е. това е опция в случай, че индустрията отново не може да отговори на нуждите на имунизационния календар", заяви министърът.

 

 

Видео: БГНЕС