Гледайте предаването „Без багаж” тази събота от 13.00 ч. по Diema

Предаването за туризъм „Без багаж” тази събота по Diema се отправя към непознатия свят на Непал. Там будизъм и хиндуизъм са свързани, шаманизмът и местните религиозни традиции са все още силно популярни. В тази далечна страна има повече от 50 лингвистични групи, всяка от които със своя културна идентичност. 30 милиона с различна етническа принадлежност, касти и племена живеят мирно в Непал – една от най-невероятните страни в днешния ни свят. Непал е географско чудо, културна съкровищница и дом на етноси, които правят всичко възможно, за да съхранят уникалната си идентичност.

Днес в Непал има режим на тока. Има проблем и с доставките на гориво. Но екипът на „Без багаж” намира това за очарователно – по-малко моторни превозни средства – по-чист въздух; режим на тока – повече време навън, отколкото пред компютъра.

В новия епизод на поредицата зрителите ще видят свещената река Багмати, на брега на която индуси и будисти изгарят труповете на мъртвите. Белият дим се вижда отдалеч. Тук хората вярват в прераждането и в това, че всяко добро действие в живота ще допринесе за по-добро прераждане.

Река Багмати тече през долината на Катманду и разделя Катманду от Патан. И за индусите, и за будистите реката е свещена. По бреговете й са издигнати редица хинду храмове.

Какви са ритуалите по кремацията в Непал? Защо индуси от цялата страна идват да умрат в Пашупатинат? Гледайте „Без багаж” тази събота, 13 февруари, от 13.00 ч. по Diema