Глобите за 12-те месеца възлизат на почти 2 милиона лева

 

Масови проверки на дърводобивните фирми в цялата страна. От началото на годината в цеховете трябва  да има  видеонаблюдение, а по камионите - GPS устройства. На много места, обаче, инспекторите откриват нарушения.


Превозен билет е паспортът на всеки един товар дървесина от гората до производствения цех. Билетът е най-използваният инструмент за измами.


Ето няколко стари хартиени превозни билети, които дават възможност за манипулация. Конкретно тук виждаме, че е неясна датата. Така един камион може да използва билета няколко пъти.
И по този начин да изкара от гората няколко пъти повече материал, отколкото му е разрешено. Няколко такива случая откриха инспекторите днес.

 

Още по темата

„Очевидно, като погледнем тук, виждаме някакви нанесени поправки върху датата”, обясни инж. Мартин Иванов, директор на РДГ-София.


В близките два месеца хартиените билети отиват в историята. Заместени са от електронна система, с която инспекторите могат да проверяват валидността на всеки документ по всяко време с таблет.


„Въвеждаме номера на превозното средство. Излизат всички данни - кога е издаден, има ли позволително за сеч”, обяснява инж. Костадин Тодоров от Регионалната дирекция на горите-София.

 

От началото на тази година във всеки цех трябва да има система за видеонаблюдение, а всеки камион да е оборудван с джипиес. Фирмата, в която работи Владимир Попов, има видеокамери, но те не отговарят на изискванията. Инспекторите откриха и друго нарушение.


„Той е експедирал дървесина от обекта, но не е издал превозни билети за тази дървесина”, добавя инж. Костадин Тодоров от Регионалната дирекция на горите-София.  


Глобата в този случай е от 300 до 5000 лева.


„Понасям си наказанието. Глобите се плащат, какво да направя”, казва Владимир Попов, лесовъд в дърводобивна фирма.


Дървесината, която успява да мине извън документите е незаконна. За последната година тя възлиза на 12 000 кубични метра. Задържани са 230 автомобила и над 600 каруци. Наложените глоби са почти 2 милиона лева.

 

На много места обаче инспекторите откриват нарушения - някъде изцяло липсва видеонаблюдение, а на други места инсталираните камери на отговарят на изискванията. 

 

Фирмите имаха цял месец гратисен период, през който да приведат дейността си съгласно изискванията. От началото на февруари при масовите проверки в цялата страна органите на ИАГ проверяват дали това е направено.