Алиансът изпрати кораби към Егейско море, за да помогнат на Турция и Гърция

Кораби на НАТО вече пътуват към Егейско море, за да помогнат на Турция и Гърция да се

Още по темата

справят с престъпните мрежи за трафик на бежанци в Европа, каза високопоставен командир на алианса в четвъртък, цитиран от Reuters.

 

Часове след като министрите на отбраната от НАТО се споразумяха да използват своята морска сила в източното Средиземноморие, за да подпомогнат на страните в борбата трафикантите, върховният Главнокомандващ на Алианса генерал Филип Брийдлов обяви, че ще работи, за да може операцията да започне възможно най-бързо, уточнява Агенция "Фокус".

 

Планът, който беше предложен в понеделник от Германия и Турция, е насочен към подпомагане на континента се справи с най-лошата миграционна криза след Втората световна война. 

 

Три държави поискаха помощ от НАТО заради бежанците.  Това са Германия, Турция и Гърция. Тяхната молба е за съвместна наблюдателна мисия в Егейско море.


 
Целта е да се контролира потокът от мигранти по пътя между Турция и Гърция. Ако бъде одобрена, операцията ще бъде първа по рода си за Алианса, който досега отказваше да се намесва пряко в задълбочаващата се миграционна криза в Европа.