Помощта ще бъде за експерти, полиция и изграждане на приемни пунктове за мигранти

Европейската комисия ще даде на Македония допълнителни 10 милиона евро за овладяване на бежанската криза. Говорител на Комисията поясни, че парите не са за затваряне на граници или вдигане на мрежи, а за да се подобри положението на критичните точки.

 

Още по темата

ЕК ще насочи средствата за експерти и полиция, както и за подпомагане на македонското министерство на вътрешните работи.

 

Комисията отпуска и допълнителни 12,7 милиона евро за Гърция за изграждането на поне 8000 приемни пункта за бежанци.

 

В края на миналата седмица Гърция получи предупреждения, че ако до три месеца не изпълни задълженията си по опазване на своите граници и имигрантските политики, рискува замразяване на членството в Шенгенското споразумение.

 

По повод срещата на Вишеградската група днес в Прага ЕК уточни, че решенията за европейската политика се взимат от всички 28 страни, а не поотделно. От Комисията все пак отбелязват, че насърчават инициативи за подпомагане на отделни страни от други страни-членки.

 

Информация: Антоанета Николова 

 

"Нахлуването на стотици хиляди бежанци в България ще се превърне в национална катастрофа. Това ще провокира редица страни от ЕС да затворят своите граници и така ще се създаде опасността страната ни да се превърне в буферна зона”. Това коментира в "Здравей, България"  журналистът Елена Йончева: