Няма да допускат никаква продукция от Гърция, ако не бъде решен въпросът с блокадите

 

Български превозвачи заплашват да затворят и границата с Македония и да не допускат гръцката земеделска продукция у нас, ако въпросът с блокадата на „Кулата” – „Промахон” не бъде решен до понеделник. Това стана ясно на срещата на превозвачите с транспортния министър Ивайло Московски и външния Даниел Митов.

 

„Ще блокираме гръцката земеделска продукция, която влиза, излиза и преминава през България. Ще блокираме и българо-македонската граница. Всичко това ще стане, ако гърците не решат проблема си до понеделник”, заяви Илиян Филипов от Българската асоциация на сдруженията на автомобилния транспорт. 

 

 

„Ще предприемем всички действия и в многостранен план, за да постигнем диалог. Ще използваме всички инструменти на Европейската комисия. Досега сме поставили исканията си към ЕК. Задействана е процедура, ще настояваме ЕК да измисли механизъм за спазване на общностното право”, заяви министър Даниел Митов.

 

Видео: БГНЕС

 

След последния акт на компромис от наша страна имаше нова гръцка блокада. Ако до понеделник не се реши кризата, българските превозвачи започват контраблокада. Фокусът ще са само селскостопански машини. Така е най-справедливо”, заяви транспортният министър Ивайло Московски. 

 

Председателят на Българската асоциация на сдруженията в автомобилния транспорт (БАСАТ) Миролюб Столарски уточни, че ще блокират и гръцките превозни средства опитващи се влязат в страната през Македония.

 

Той предупреди всички, които си правят планове да пътуват през пролетните почивни дни около Великден и Гергьовден, че ще трябва да чакат по 15 часа на границата, за да преминат. По подобие на пропуска, който са направили гръцките фермери - на 24 часа да пропускат автомобили за 5 часа. Той обаче посочи, че през почивните дни около 3 март няма да има блокада на границата за българските туристи. 

 

Ако проблемите с преминаването през Гърция не бъдат решени трайно, превозвачите декларираха, че са готови да преминат към крайни действия, като затворят българо-гръцката граница за всички превозни средства в периода от 30 април до 7 май и от 15 юли до 20 август.

 

Министър Московски изтъкна, че тормозът на гръцките фермери продължава близо десет години и това вече е напълно неприемливо и нетърпимо. По думите му, загубите за българските превозвачи и бизнес са за десетки милиони, а досега компенсации от гръцката страна не са изплащани. 

 

Видео: БГНЕС

 

Двамата министри се анжагираха да инициират на ниво Европейска комисия разработването на нов тип документ и процедура, даващи право на Брюксел за бърза и ефективна намеса, гарантираща разрешаването на подобни кризи.

 

В сряда движението на камиони през българо-гръцката граница отново беше блокирано. Гръцките фермери спряха пропускането на тирове на „Кулата”. Автомобилите и леките коли преминаваха безпроблемно. 

 

Около 14.30 ч. трафикът беше възстановен за всички превозни средства и в двете посоки. На пункта с два автобуса пристигнаха фермери от Лариса, за да изрязят подкрепа за колегите си от Промахон. Новопристигналите обаче призоваха за вдигане на блокадата.

 

Стана ясно, че земеделците от Промахон ще участват на срещата с гръцкия премиер Алексис Ципрас в четвъртък, след като бойкотираха предишните преговори.

 

„Илинден”- „Екзохи” обаче е блокиран за всички превозни средства в този момент. На източните пунктове „Златоград”, „Маказа” и „Капитан Петко Войвода” движението е без ограничения за всякакъв вид превозни средства. 

 

В този момент гръцките фермери решават дали да продължат блокадата, а българските превозвачи вече са разединени заради прекратената контраблокада на „Кулата”.