Това показват предварителните разчети на Военното министерство

Наборната военна служба може да бъде 1 година, показват предварителните разчети на Военното министерство.

 

"Въпросът дали да се върне казармата или не обаче, ще трябва да реши Народното събрание", заяви военният министър Николай Ненчев.

 

Още по темата

Предстои назначаване на експертна комисия в парламента, която да отчете нагласите в обществото по този въпрос, както и реалната необходимост от връщане на наборната служба.

 

Предложението всички българи от 18 до 32 години да се водят на военен отчет, е на Министерството на отбраната и влиза в проектозакона за резерва. Досега на военен отчет се водеха единствено хора, които са служили в армията. Новината е, че за първи път на военен отчет минават и дамите на определената от поправките възраст. Това е съобразно тенденциите в повечето европейски армии да не се прави разлика на полов принцип. Отчетът беше прекратен през 2008 година. Това стана с уволняването на последния набор срочно служещи. Сега, ако промяната влезе в сила, отчетът ще използва системанта на ГРАО, за да даде ясната картина за всички, годни да носят оръжие.

 

"Ние правим един регистър на всички младежи. Това е нормално и се прави във всяка една държава. Те са необходими в случай на война. Резервът и сега е част от структурите ни. В бригадите също са включени резервисти в щата”, обясни преди дни министърът на отбраната Николай Ненчев.

 

Последните наборни войници се уволниха у нас през 2007 година. Промени ще бъдат наложителни и в Закона за отбраната, и в Закона за военната полиция, за да влезе в сила новата поправка.

 

Припомнете си още по темата: