Проектозаконът е на Патриотичния фронт и вече е приет на първо четене

 

50 лева глоба и три месеца без помощи – подобна мярка за всеки, който не отиде да гласува, подготвят депутатите. Проектът е изготвен и е приет на първо четене по предложение на Патриотичния фронт. 

 

"Задължителното гласуване ще легитимира едно управление и ще повиши ангажираността на хората към процеса. Това задължение ще ги направи по-отговорни към подобно решение”, заяви в „Здравей, България” съпредседателят на Патриотичния фронт Валери Симеонов.

 

"Нашият законопроект е насочен и към тези маргинализирани групи, които са изключително мотивирани да гласуват и които променят избора на народа”, допълни той.

 

Симеонов даде пример с няколко страни, където задължителното гласуване вече е факт и където има различни форми на санкции, които работят – Белгия, Люксембург, Кипър, Гърция, Франция, Австрия, Италия.

 

"Това не е конституционно задължение, а административно. Освен плащането на данъци, за съжаление други задължения българският гражданин като че ли няма. В края на краищата това е не само право, но и задължение на всеки гражданин към държавата”, аргументира се още Валери Симеонов.

 

Относно проблема с „мъртвите души” в избирателните списъци, той обясни, че е предвидена така наречената активна регистрация, която е около месец преди изборите.

 

"Предлагаме още в държавите, които не са в ЕС, гласуването да става само в посолствата и консулствата", поясни Симеонов, визирайки Турция.

 

Друго предложение е забраняването на подаръци в изборната кампания. Предвиждат се още облекчения за инвалидите, които гласуват, както и създаването на щабове между прокуратурата и полицията за бърза реакция при нарушения по време на избори.