Мигрантите, настанени в палатков лагер край "Идомени", вече са почти 16 000

 

Как евентуалното пълно затваряне на пътя на бежанците ще се отрази на ситуацията в Гърция, която и сега едва се справя. Николай Василковски е на едно от най-критичните места - граничния пункт с Македония „Идомени”.


Стотици идват всеки ден в „Идомени”, но малцина успяват да преминат в Македония. Населението на този нов град на картата вече гони 16 000 души. Хора, потънали в мизерия, която заплашва да се превърне в хуманитарна катастрофа. Почти във всяка палатка ще чуете кашлица. Ахмад вече се е примирал с това, че е болен, но се притеснява за осемте си деца.

Още по темата


„Болен съм. Ето ми лекарството. Всички дишаме отрова. Дано децата ми го преживеят”, разказва Ахмад, мигрант от Сирия.


Отровата, за която говори е непрестанния дим от стотиците огнища. Край всяка палатка гори огън, в който изгарят битовите отпадъци. Временният дом на семейството е на крачка от мръсните локви, в които често играят деца.


„Хигиената е невъзможна. Колкото и да се пазиш, мръсотията е навсякъде. Но засега това е най-доброто, което имаме”, казва Омар, мигрант от Сирия.


Голямата болка на сириеца Омар е неговата майка. Жената е неподвижна и ползва количка. Да я вкараш и изкараш от брезентовата палатка си е цяло изпитание.


Всичко това не плаши прииждащите мигранти от всички краища на Гърция. Али и още трима пакистанци са поредната група, която наближава Идомени. Почти нямат шанс да стигнат до Германия легално, тъй като са икономически мигранти.


„Беден съм, да. Но не отивам там да мързелувам. Ще работя. Бояджия съм”, зарича се Баязид, мигрант от Пакистан.


Изминали са 70-те километра от Солун пеша, следвайки пътната маркировка.


„Трябва да ни пуснат. Все някога ще ни пуснат. Сядаме там на границата и никакво мърдане. Ако трябва месеци ще стоим там. Ето, виж, силни сме”, казва Али, мигрант от Пакистан.

 


Мускулите със сигурност няма да помогнат при тотално затваряне на границата. Ще се търсят алтернативни маршрути. Преминаването през България също е опция, казва отчаяният Маазин. Момчето е от Ирак, има трима братя и сестра, които са в Германия.


„Искам да отида при братята ми. Ще търся всякакви варианти. Ако трябва и през България”, зарича се Маазин, мигрант от Ирак.