В парламента разискват и агитацията на майчин език

 

Парламентът обсъжда серия промени в изборните правила. Депутатите ще гласуват на първо четене цели 14 проекта за изменение на Изборния кодекс. 

Още по темата

 

Сред по-важните предложения са: въвеждане на задължително гласуване и електронно гласуване, активна регистрация с цел изчистване на "фантомите" от предизборните списъци, преместване на началния час на изборите от 6 часа на 7 часа, разрешаване за затворниците с леки присъди да гласуват.  


"Със задължителното гласуване ще има борба срещу корпоративния и купен вот. Когато имаме задължително гласуване някак си в цялото море от гласове, корпоративният и купеният вот ще станат нищожни", коментира депутатът Николай Александров от "Атака". 

 
"От всички 160 държави в 24 има задължително гласуване", казва Валери Симеонов, като в същото време предложи да се въведат санкции при отказ от гласуване. 

 

Относно спорния въпрос за разрешаването на агитацията на майчин език, който също е сред обсъжданите теми, независимият депутат Георги Кадиев коментира: "Всеки има право да получава информация на езика, на който иска да я получава".