В сряда правителството решава как да ореже екстрите

 

Правителството решава в сряда как да ореже привилегиите на почетните консули на чужди държави. 


Преди дни премиерът Бойко Борисов поръча това на външния министър. Но кои всъщност са почетните консули, какво работят и защо властта ги взе на мушка?


Общо 64 държави имат почетни консули в България. Най-често това са български граждани, които по една или друга причина имат добри връзки със страната, която представляват.


За разлика от посланиците и консулите, почетните дипломати имат по-скоро представителни функции. Тяхната задача е да насърчават икономическите и културните връзки между двете държави.


Правомощията им са малко, но пък привилегиите, оказва се, никак не са. А причината те да бъдат намалени е, че някои почетни дипломати започнали доста да прекаляват с екстрите, които им се полагат.


Преди 14 години президентът на Колумбия предлага Рафаел Алварадо за почетен консул в България. Оттогава той е единствен официален представител на латиноамериканската държава у нас. Роден е там в семейство на испанец и българка. 


За почетен консул го предлага Рамон Перес - главен редактор на испанския вестник АБС, на който Рафаел е дългогодишен кореспондент. 


Той се издържа от преподавателската си заплата в Софийския университет, както и от хонорарите от АБС. Почетните консули не получават заплата за дейността си. 


Тази длъжност обаче дава определени привилегии. Една от тях позволява безмитен внос на стоки и възстановяване на ДДС. 


Рафаел обаче не е сложил червен номер на автомобила си. Нито е внасял безмитни алкохол и цигари. А консулството му е… вкъщи.


И докато той е свързан родово с държавата, която представлява, мнозинството почетни консули у нас са видни родни бизнесмени и публични фигури. Сред по-известните са предприемачите Георги Гергов, Георги Крумов, Саша Безуханова, Динко Динев, издателят Иво Прокопиев, бившата приятелка на премиера Борисов Цветелина Бориславова.