Този ход идва две седмици след протести на природолюбителите и собствениците на имоти по морето

 

ГЕРБ с идея да отпаднат ограниченията за свободното къмпингуване. Предложенията за поправки в Закона вече са внесени. След две седмици на протести и намесата на властта в решаването на спора. Управляващите решиха - връщат дивото къмпингуване на Иракли, Карадере и Корал.


„Поради големия обществен интерес бяхме длъжни да постъпим по този начин”, каза Цвета Караянчева от ГЕРБ.

Още по темата


„Честно казано, ако аз бях на мястото на премиера, нямаше да отстъпя”, зарича се Найден Зеленогорски от Реформаторския блок.


Забраната за къмпингуване извън установените места беше записана и в проектозакона за туризма. Днес стана ясно, че и той ще бъде поправен.


„Член 207А. Той в този си вид ще отпадне, защото е неработещ”, заяви министърът на туризма Николина Ангелкова.

 

Николина Ангелкова обсъди проблема с еколози, кметовете, спелеолози и туристическия бранш.


„По-добре е народът да събере пари и да им плаща на тия депутати да не правят нищо. Защото само бели правят. Каквото направят трябва да се ремонтира по 20 пъти”, на мнение е Петър Берон.


Участниците в дискусията се съгласиха, че забраната в сегашния й вид няма да работи. А неточностите в проектозакона за туризма категоризират за къмпинг дори вилни селища и къщи за гости.  


В следващите седмици властта и неправителствените организации ще мислят как да въведат работещи правила за къмпингуването. При по-активна местна власт процесът е регулиран и без закон. В Шабла, където от години то се практикува, общината е отделила 4 терена.


„Таксата беше минимална. Имахме съдове за отпадъци и тоалетни”, обяснява кметът на Шабла Мариан Жечев.


У нас няма статистика колко души използват къмпингите за почивка. По данни на търговците миналата година у нас около 50 000 души са купили оборудване за къмпинг.