Полицията блокира напълно квартал „Моленбек”, провежда се втора полицейска акция

 

Парижкият атентатор Салах Абдеслам е заловен жив, но ранен в крака, съобщават световните агенции. 


 Този следобед в брюкселския квартал „Моленбек” се проведе полицейска спецакция.  Освен Салах Абдеслам има задържани още четирима предполагаеми терористи. 

Още по темата

 

Салах Абдеслам е наричан организатор и дори „основен мозък” на атентатите в Париж. 


 
Акцията на полицията тече от вторник. Тогава е бил щурмуван апартамент в квартал „Форе”. При пристигането си на адреса тогава, шестима полицаи от Франция и Белгия са смятали, че то е празно, тъй като водата и токът са били спрени от няколко седмици. Тогава започнала стрелбата от автомати „Калашников” и най-малко 3 души са успели да избягат от покрива. Един мъж, за когото се предполага, че е замесен в организацията на атентатите в Париж, е убит.


 Предполагаше се, че сред избягалите е бил именно Салах Абдеслам, тъй като в апартамента бяха намерени отпечатъци и ДНК от него. 
 

Видео: Ройтерс
 

 

След днешната операция и арестите, кметът на кв. „Моленбек" обяви извънредно положение, съобщиха местни медии, цитирани от БТА. Жителите на квартала не могат да излизат от жилищата си или да ги достигнат, ако са навън. В общината са подготвени условия хората да бъдат подслонени временно.

 

Highslide JS
Пълна блокада на кв. "Моленбек", хората не могат да се приберат по домовете си

Вечерта беше предприет щурм на сграда, в която се предполага, че се укрива съучастник на Абдеслам. Сградата беше прочистена. 

 

Видео: Руптли

 

„Полицията задържа трима души, сред които е и ключовият заподозрян за атаките в Париж – Салах Абдеслам. Арестите бяха извършени в рамките на операция в петък в Брюксел”, заяви белгийският премиер Шарл Мишел късно вечерта.

 

 

Същевременно френският президент Франсоа Оланд заяви, че страната му очаква „възможно най-бързото” екстрадиране на Абдеслам.  Той е френски гражданин с адресна регистрация в Брюксел и ще бъде разпитван и съден във Франция.

 

Говорителят на Белия дом Джош Ърнест пък заяви, че американските спецслужби са помогнали на колегите си от Франция и Белгия при разследването на атентатите в Париж на 13 ноември.

 

 „Започвайки от ноември миналата година, нашето разузнаване и службите за сигурност тясно сътрудничиха с партньорите от Франция и Белгия, за да им помогнат да осигурят безопасността на своите страни и да проследят извършителите на нападенията в Париж. Ние активно си разменяхме с тях информация и експертни оценки“, посочи говорителят.

 

Видео: Руптли