От МВР проучват бивша казарма, но засега тя е непригодна за живеене

 

Кресна на бунт срещу бежанците. Въпреки, че официално няма решение за строеж на приют за мигранти, днес жителите на града излязоха на протест пред сградата на бившата казарма, за която се търди, че може да изпълнява тази функция.


Рано тази сутрин районът на бившата казарма в Кресна се изпълни с недоволни. Местните са против намерението на правителството при нужда тук да бъдат настанявани мигранти. 

Още по темата


„Не искаме да идват чужди хора тук”, казва една от жените, излезли в знак на протест тази сутрин в центъра на града.


„Ние сме беден град. Ако дойдат, ще започнат да тъпчат по нивите и градините. Кражби, изнасилване, убийства. Не ни трябват такива неща”, оплака се друга жена.


Освен от кражби, жителите на малкото градче се притесняват и от обезличаване.


Още вчера българските власти признаха, че бившата казарма в Кресна е проучвана за настаняване на бежанци при нужда. Засега, обаче миграционен център тук нямало да се открива.

 

Засега бившето военно поделение в Кресна е непригодно за живеене. Ако бъде решено бежанците да бъдат настанени тук, ще трябва държавата да отдели пари за ремонт.

 

Кметът също отказва да посрещне бежанци в града си и е категоричен, че ще подкрепи евентуален протест на съгражданите си.


„Заставам зад решението на хората. Гражданите са притеснени. Всеки ден в града идват военни и искат леглова база. Вицепремиерът Румяна Бъчварова заяви, че при евентуална бежанска вълна, мигрантите ще бъдат настанени в Кресна и Петрич”, заяви кметът на Кресна Николай Георгиев.



„Хората се притесняват, виждат какво става в Македония, виждат Гърция, виждат как ги потопиха тея две страни, виждате, че всеки ден пращаме конвой с храни, с чершафи, с одеяла, с дърва за огрев. Всеки ден”, заяви премиерът Бойко Борисов в сутрешния блок на Нова „Здравей, България”.


Ако правителството не се откаже от намерението си да приютява мигранти в Кресна, протестите ще продължат.


Репортер: Екатерина Николова

 

Още по темата глеайте във видеото: