При нападението в "Маалбек" е имало още един човек, придружавал самовзривилия се Халид Бакрауи

 

В Белгия разследващите продължават да разплитат сложната схема зад терористичните нападения. Идентифицирането на тримата атентатори самоубийци вече потвърди, че атаките в Париж и Брюксел са дело на една и също френско-белгийска клетка.

 

Междувременно се появиха нови данни от разследването. При нападението в метростанцията "Маалбек" е имало втори човек, който е придружавал самовзривилия се Халид Бакрауи, потвърдиха белгийските власти. Той е бил забелязан на видеокамерите с голям сак в ръка, но самоличността му остава неизвестна. Вижда се как Бакрауи говори с мъжа, който обаче не се е качил във вагона, уточняват източници от разследването. 

Още по темата

 

Белгийското издание “Dernière heure” публикува портрет робот на новия заподозрян от метростанцията “Мaалбек”. Няма обаче официално потвърждение, че това наистина е издирваният. 

 

Highslide JS
Белгийското издание "Dernière heure" публикува портрет робот на новия заподозрян от метростанцията "Маалбек".
 

Междувременно стана ясно, че един от атентаторите самоубийци Халид Бакрауи е бил издирван за оказване на логистична подкрепа на извършителите на атаките в Париж. Той е наел апартаментът, използван от нападателите във френската столица, съобщиха от белгийската прокуратура, цитирани от БГНЕС.

 

 

Халид е използвал фалшиво име и белгийска лична карта, за да наеме апартамент в южния град Шарлероа, който е служил като база за терористичната група, извършила нападенията в Париж.

 

Летището в Брюксел остава затворено и днес. Появи се информация, че е възможно то да бъде отворено утре, но все още не е ясно дали това ще се случи.

 

Районът около централната гара в града е пълен с тежко въоръжени военни и полицаи. Заради сериозните проверки, на влизане се образуват опашки. Движението на пешеходци е еднопосочно - влиза се през един вход и се излиза през друг. Но повечето пътници изглеждат сякаш не забелязват.

 

 

Животът в Брюксел постепенно започва да се нормализира. Вече няма затворени улици. Специалният екип на Нова, който се намира в белгийската столица, провери каква е обстановката на метростанция „Маалбек”, където избухна една от бомбите. Там все още полиция пази входа на станцията. 

 

Вече 48 часа „Плас де Брус”, една от емблемите на Брюксел, не остава празен. Площадът е покрит с цветя, свещи, с единство. Различни хора от различни националности, с различни религии на този площад стават едно.

 

Там няма страх. Тъгата се показва през усмивка. Само цветята и свещите напомнят, че Белгия е в траур. Но дори по време на траур, белгийците зоват за любов.

 

Десетки мюсюлмани застават редом до белгийците, за да им кажат, че ислямът не е това. Отново без страх от това, че могат да бъдат обвинени и говорят за религията. За своята, която не била на терористите.

 

Този следобед на извънредно съвещание се събират вътрешните министри и министрите на правосъдието на страните-членки на ЕС, за да обсъдят ситуацията и да планират следващи действия.