Полицията успя да го изведе от дома му

 

Край на драмата в столичния квартал „Стрелбище”. След 24 часа напрегнати преговори пенсионираният полицай, който откри стрелба с пистолет, беше заловен. Кризата изправи на нокти както силите на реда, така и съседите на Петър Коджейков.


24 часа, изпълнени с напрежение, страх, търпение и няколко куршума. Без пострадали. Началото на драмата. Нервите на Петър Коджейков не издържат, заради спор за собственост върху мазетата на кооперацията.


„Тъпите мазета - някаква собственост, която, ако той беше добре, нямаше да се занимава”, разказва Ирина Христова.

 

ще по темата

Бившият шеф на 4-то районно управление на полицията стреля с питолета си в сприсъствието на дъщеря си. Тя се измъква невредима и подава сигнал в полицията. Петър обаче се барикадира вкъщи заедно с болната си съпруга. Диалог с него няма. Не успяват да го успокоят дори криминалните психолози.


Идват спецчастите, които все пак успяват да влязат в жилището със стълби. Извеждат болната съпруга на Петър. 2 часа по-късно към болницата поема и самият той. Секунди преди това се чуват изстрели.


„Имаме вече явна агресия и насоченост към нараняване на служители. За щастие няма пострадали”, обясни Младен Маринов от СДВР.


Коджейков е имал законен пистолет до 2006 г., когато го предава.


„Има най-малко един незаконно притежаван пистолет”, обясни главният секретар на МВР Георги Костов.


А оръжието е много по-опасно, когато е в ръцете на човек с нестабилни нерви.


„Труден е за комуникация. Определено има психически проблеми”, коментира още главният секретар на МВР Георги Костов.


Проверка показва, че Петър Коджейков не се води на психиатричен отчет. Въпреки това мисията на полицаите е изключително трудна. Органите на реда търсят близки, които да убедят болния човек да се предаде. Повечето опити пропадат. Бившият полицай се огъва пред гласа на Ирина Христова, на която е кум.


„Казах му, че всичко е наред. Че всички го обичаме, че искам да го видя. И той тогава каза “да”. Когато му казах: “Идвам при теб, ще хвърлиш ли пистолета?” , той се разплака и каза “Иринка, това е въпрос на чест, няма спасение за мен”, разказва Ирина Христова.


Според Ирина агресията е чужда за 69-годишния човек. Потвърждават го и неговите най-добри приятели в квартала, които още не доумяват как Петър изведнъж влиза в криминалната хроника по този начин.


В момента Коджейков и съпругата му са в болница. Предстои психиатрична експертиза, която най-точно ще определи мотивите за барикадата на улица Орехова гора в столичния квартал “Стрелбище”.


Повече по темата гледайте във видеото.