При авария жителите ще стоят без вода дълго време или общините ще плащат

 

4 от общо 28 области у нас няма да имат достъп до европейски фондове за изпълнение на ВиК проекти. Така при авария жителите там или ще трябва да са или без вода дълго време, или общините ще трябва да платят за ремонта от бюджетите си. 

Още по темата

 

За да се използват евросубсидии за ВиК проекти е необходимо малките ВиК дружества в общините да бъдат консолидирани в един голям оператор. Това не може да се случи в областите Благоевград, Кюстендил, Пазарджик и Ловеч, тъй като част от общините там отказват да участват в окрупняването.  

 

Водата в Троян е чиста. Установили са го хората, установяват го и контролните органи. В момента кубик от нея струва около 1,50 лева. Цена, която засега е приемлива за всички.

 

В общинското водно дружество се притесняват, че ако станат част от големия оператор ВиК-Ловеч, цената за троянци ще скочи. 


"Предвид това, че в Ловеч цената е с 90 стотинки по-висока от тази в Троян", посочва инженер Тонимир Гечев.


Този аргумент обаче не устройва регионалното министерство и влиза в противоречие с изискванията на европейските програми.


"Спекулациите на тема цена на водата като мотив за несъгласие за влизане в асоциация и че много им били хубави малките общински ВиК дружества са неприемливи", заяви министър Лиляна Павлова. 


Несъгласието на Троян да участва в окрупняването на ВиК сектора ще остави Ловешка област без европари за водни проекти. Същото важи и за останалите 3 области, където консолидирането е спряло по една или друга причина. 


"Всички общини в тези 4 области, които не са дали съгласие за реформа, няма да могат да получават и държавно финансиране", категорична бе Павлова. 


От троянското ВиК обясниха, че и досега са се справяли сами като всяка година инвестират между 500 и 700 хиляди лева в реконструкция на мрежата. 


"Половината от водопроводната мрежа сме я подменили с наши средства, с наши сили", посочва Гечев.


А за останалите общини в областта, които също остават без европари заради отказа на Троян, министерството гарантира държавно финансиране.