През 2004 г. е регистрирана фондацията, обвинена в проповядване на радикален ислям

 

Протест срещу молитвен дом в София. Граждани се събраха в квартал „Люлин”, за да изразят недоволството си от мюсюлмански молитвен дом, който, по думите им, е незаконен. 

 

Това е вторият протест срещу молитвения дом. Хората настояват незабавно да бъде закрит. 

 

Същевременно пред депутатите вътрешният министър Румяна Бъчварова заяви, че няма данни за лица, свързани с молитвения дом в ж.к. „Люлин”, да застрашават националната ни сигурност, предаде БГНЕС.  

Още по темата

 

Бъчварова отговори на въпрос, свързан с молитвен дом на територията на София, както и дейностите в него. Тя обясни, че разследване за радикален ислям е единствено от компетентността на ДАНС.  

 

Бъчварова посочи, че през 2004 г. е регистрирана фондацията, която е обвинена за проповядване на радикален ислям в ж.к. „Люлин”. По нейните думи в началото на регистрацията си фондацията осъществява дейността си в сътрудничество с главно мюфтийство и осигурява финансирането на строителството на мюсюлмански храмове, организиране на поклонение и обучение на ислям. Бъчварова обясни, че дейността на фондацията е силно редуцирана и е ограничена до ежегодно поклонение в Саудитска Арабия.

 

„Няма данни от 2012 година фондацията да развива дейност. Няма данни фондацията или свързани с нея субекти да застрашават националната сигурност на България”, увери Бъчварова. Тя уточни, че през периода 2012 г. досега в районното полицейско управление не са получавани сигнали за нарушаване на обществения ред или по друг повод от лица, посещаващи религиозни обекти. Не са получавани и сигнали за извършени престъпления от лица, свързани с молитвения дом.