Автомобилът е бил служебен

 

Атака срещу кола на Народното събрание. Млад мъж запали с горелка един от депутатските автомобили.  Беше задържан веднага, но така и не каза, какви точно са мотивите му.


12 на обяд, в Народното събрание тече парламентарен контрол, а колите чакат депутатите да приключат. Петъчното спокойствие обаче беше разбито от млад мъж с раница, който се появи изненадващо и също толкова изненадващо насочи горелка срещу една от паркираните депутатски коли.


Преди да продължи с огнената атака, мъжът беше задържан от полицаите, които стояха на пост в района.  Действията му обаче изненадаха униформените и уплашиха служителите в парламента.


Мъжът изглежда се е подготвял за огнената атака. Освен заредената с бензин, както твърди раница, нападателят се беше погрижил за собствената си сигурност, носейки огнеупорни очила.
Двете гуми на автомобила са леко обгорели, служителите на НСО успяха бързо да извадят пожарогасител и да угасят пожара преди да е обхванал целия автомобил.


„Не знаеш ще гръмне ли, няма ли да гръмне”, обяснява Кирил, шофьор на Народното събрание.


„Нищо фатално не е станало. Хората са живи и здрави”, обяснява Цветеслав Георгиев, шеф на автопарка на Народното събрание.


Според служителите на Народното събрание, атаката не е била срещу конкретен депутат, защото автомобилът превозва всички и не се ползва персонално.


„Това е обща кола, вози всичките. Те са били в редица, а тя е първата. Не е изборно, просто е била първа”, обяснява Цветеслав Георгиев, шеф на автопарка на Народното събрание.


Огненият нападател прекара около половин час, затворен в постройката зад парламента, в компанията на няколко служители на реда. А после мълчаливо беше откаран в районното управление.


Раницата, която полицаите изтръгнаха от гърба му, лежа в тревните площи в продължение на повече от два часа, а около нея се усещаше силна миризма на бензин. Около 3 следобед огненото оръжие беше прибрано на сигурно.

 

 

Видео: БГНЕС