Всичко се случи пред камерата на предаването „Ничия земя”

 

23-ма афганистански мигранти - заловени при граждански арест на границата. Всичко се случи пред камерата на предаването „Ничия земя”.

 

Някъде около Малко Търново близо до турската граница група от 11 мъже патрулира доброволно. Там ограда няма и каналджиите го знаят. Участъкът между селата Граничар и Близнак наричат "магистрала в гората" заради засиления трафик на хора. 

Още по темата

 

Като по часовник в 18.10 ч. един от екипите дава сигнал за забелязана група бежанци на 7 километра от граничната бразда на българска територия. В мигрантската група има 18 мъже, три жени и три деца. Повечето гладни и жадни. Успяват да кажат, че са от Афганистан.

 

Час и 20 минути по-късно граничарите успяват да стигнат до тях. Започва обаче проверка на личните карти на мъжете от Организацията за закрила на българските граждани и на екипа на „Ничия земя”, която продължава повече от час.

 

Всичко това, след като час и 20 минути екипът на Нова телевизия и доброволците са насаме с 23-ма чужденци. Сред тях хора, които са с военни дрехи и очевидно скоро са били подлагани на мъчения, като изтръгване на ноктите. Хора, които са преживели много повече от граждански арест в гората.

 

Всички задържани чужденци са били без документи, но твърдят, че са от Афганистан. В момента пълнолетните от групата са задържани за изясняване на самоличността им, съобщиха за Нова телевизия от „Гранична полиция”. 

 

Продължението гледайте утре сутрин в „Здравей, България”, а цялата история – тази събота, 9 април, в предаването „Ничия земя” от 18.00 часа.