Преди Великден се очаква увеличение на цените и на яйцата, и агнешкото
Драстично поскъпване на захарта. Само за година цената на този основен продукт е скочила с 20 %.
В момента килограм захар на едро се продава за около 1,18 лв. без ДДС. Пекарите обещават, че това няма да се отрази на цените на козунаците, които в момента започват от 2 лева за брой.
За сметка на по-скъпата захар обаче експертите отчитат поевтиняване на брашното – също задължително за всеки козунак.
Нели работи в баничарница. От три години прави козунаци и закуски не само по Великден.
„Чисто по български се вдигна захарта, ще се вдигнат и яйцата още, до седмица. За крайния потребител цената ще си остане както и миналата година”, смята Нели Велинова.
А именно, от 2 лева нагоре, според вида на козунака и екстрите в него.
„Обикновения е 2,8 лева, със стафиди е 3 лева, 3,2 е с локум и стафида”, обяснява Нели Велинова.
А все по-малко хора се наемат сами да месят козунаци, защото им излиза скъпо, а и отнема много усилия.
В баничарницата купуват захарта за 1 лев и 70 стотинки за килограм. Преди поскъпването е струвала с 50 стотинки по-малко. От стоковата борса изчисляват, че именно захарта е сред стоките, които най-рязко поскъпват напоследък.
„Това се дължи на една по-лоша реколта, която се очаква в Бразилия, която все още се гадае колко ще бъде и каква ще бъде заради явлението Ел Ниньо”, обясни Антонина Белопитова, изпълнителен директор на Софийската стокова борса.
С около 20% е поскъпнала захарта и в Лондон, и Ню Йорк.
По-скъпата захар се компенсира от цената на брашното, което поевтинява от доста време насам.
„В момента в България пшеницата е поевтиняла с около 15 %, така че и при брашното цената е с около 3 % надолу”, обясни още Белопитова.
От бранша обаче очакват поскъпване на яйцата, брашното и захарта заради наближаващия празник. Според експертите традиционно поскъпването ще започне следващата седмица, когато ще скочи и потреблението.