Преди Великден се очаква увеличение на цените и на яйцата, и агнешкото

 

 

Драстично поскъпване на захарта. Само за година цената на този основен продукт е скочила с 20 %. 

 

В момента килограм захар на едро се продава за около 1,18 лв. без ДДС. Пекарите обещават, че това няма да се отрази на цените на козунаците, които в момента започват от 2 лева за брой. 

 

За сметка на по-скъпата захар обаче експертите отчитат поевтиняване на брашното – също задължително за всеки козунак. 

Още по темата

 

Нели работи в баничарница. От три години прави козунаци и закуски не само по Великден. 

 

„Чисто по български се вдигна захарта, ще се вдигнат и яйцата още, до седмица. За крайния потребител цената ще си остане както и миналата година”, смята Нели Велинова.   

 

А именно, от 2 лева нагоре, според вида на козунака и екстрите в него. 

 

„Обикновения е 2,8 лева, със стафиди е 3 лева, 3,2 е с локум и стафида”, обяснява Нели Велинова. 

 

А все по-малко хора се наемат сами да месят козунаци, защото им излиза скъпо, а и отнема много усилия. 

 

В баничарницата купуват захарта за 1 лев и 70 стотинки за килограм. Преди поскъпването е струвала с 50 стотинки по-малко. От стоковата борса изчисляват, че именно захарта е сред стоките, които най-рязко поскъпват напоследък. 

 

„Това се дължи на една по-лоша реколта, която се очаква в Бразилия, която все още се гадае колко ще бъде и каква ще бъде заради явлението Ел Ниньо”, обясни Антонина Белопитова, изпълнителен директор на Софийската стокова борса. 

 

С около 20% е поскъпнала захарта и в Лондон, и Ню Йорк. 

 

По-скъпата захар се компенсира от цената на брашното, което поевтинява от доста време насам.

 

„В момента в България пшеницата е поевтиняла с около 15 %, така че и при брашното цената е с около 3 % надолу”, обясни още Белопитова. 

 

От бранша обаче очакват поскъпване на яйцата, брашното и захарта заради наближаващия празник. Според експертите традиционно поскъпването ще започне следващата седмица, когато ще скочи и потреблението.