Градоначалникът предлага 500 лева глоба при първо нарушение и санкция до 1 000 лева при следващо

 

Забрана за носене на бурки в държавни и общински институции. Това поиска кметът на Пазарджик. Предложението трябва да бъде гласувано от Общинския съвет.

 

Още по темата

Проектопредложението на кмета за забрана на бурките на обществени места предизвика бурното недоволството на хората от ромската махала на Пазарджик. Според хората от квартала жените, които носят бурки, са около 100 и твърдят, че няма да ги свалят. 

 

Кметът поискал забрана за бурки като антитерористична мярка. 

 

„В крайна сметка ние не можем да гарантираме сигурността на никой при положение, че в тези публични сгради влизат хора, които просто не се виждат. Отдолу кой се намира под това облекло никой не може да каже”, коментира кметът Тодор Попов.

 

„Защото и самите ние сме свидетели на множеството атентати, които се случват в централно европейски страни”, заяви Румен Кожухаров, секретар на Община Пазарджик. 

 

Целта на забраната е да се гарантира сигурността на гражданите и на служителите в общинските и държавни учреждения.  Едно от местата, които често посещават жените с бурки са социалните служби, за да подадат документи за детски надбавки и социални помощи. 

 

„Най-напред трябва да се свали бурката, за да може социалният работник да е сигурен, че наистина това е лицето, което подава заявление или декларация”, обясни Радка Кежева, директор дирекция „Социално подпомагане" – Пазарджик. 

 

Предложението на кмета разгневи жените, носещи бурки, те го обвиниха, че погазва религиозните им права. 

 

Общинската власт отрича забраната да има дискриминационен или религиозен характер. Намерението е тя да бъде записана в Наредба за обществения ред. За нарушителите ще има и санкции. 

 

„Глобата за първо нарушение е 500 лева, а за второ 1000 лева”, заяви кметът Тодор Попов. 

 

Повечето хора в Пазарджик обаче са скептично настроени, че общината ще успее да глоби жените с бури, тъй като повечето казват, че са безработни. 

 

Дали забраната ще влезе в сила, ще стане ясно на 28 април, на сесията на Общинския съвет.