Тази идея за промяна в Изборния кодекс обсъждат в парламента

 

Награда срещу глас на избори. Тази идея за промяна в Изборния кодекс обсъждат в парламента. Депутати предлагат томбола с предметни награди, която да се провежда след вота.

 

Според неофициална информация става въпрос за награди от типа на битова техника, телевизори и дори автомобили.

 

Ако се приеме, стимулът ще е за сметка на държавната хазна.

 

„Идеята ни е да стимулираме участието в изборите, но не чрез задължително гласуване, а с томбола. Това е идея, която идва от колегите от Патриотичния фронт, и която ще обсъдим”, заяви депутатът от Реформаторския блок Димитър Делчев.

 

„Томболата не е обсъждана, но по принцип Реформаторите са се спрели на принципа като стимул да има известни облекчения за гласуващите – подобни на тези, когато човек си плати по-рано данъците”, уточни той. 

 

 

„Не предложихме задължителното гласуване съвсем умишлено, но ние държим на активната регистрация и ще продължаваме да отстояваме това на комисия”, коментира Делчев. 

 

„Ние сме против задължителното гласуване”, заяви от своя страна съпредседателят на ПГ на ДПС Четин Казак. Според него то е противоконституционно. 

 

„Ако ще поощряваме избирателната активност, това трябва да бъде чрез убеждаване на хората от ползата да упражнят конституционното си право на глас, а не подкупвайки ги”, добави Казак, според когото идеята за томбола навява тъга за нивото на българската демокрация.

 

Преди 10 години НДСВ проведе изборна томбола с награди. Тогава това не повиши активността на парламентарния вот.

 

Видео: БГНЕС