Снимката, която му донесе престижната награда, е направена в македонския град Гевгелия

 

Агенция „Ройтерс” и "Ню Йорк таймс" са големите победители в категорията фотожурналистика на американската фондация "Пулицър" по темата "снимки от горещи новини" за мигрантската криза в Европа.

 

Сред кадрите на „Ройтерс”, които показват драмата на стотици хиляди имигранти, е и снимката на българина Стоян Ненов. Тя е направена в македонския град Гевгелия на границата с Гърция на 15 август.

 

Пред Нова Ненов определи снимката си като "щастлив кадър на точното място". И допълни, че е разбрал от свои колеги, че печели най-престижната американска награда за журналистика.

 

Наградите "Пулицър" са най-високото отличие в американската журналистика. Тази година те бяха присъдени за стотен път. Церемонията по обявяване на носителите се състоя в Колумбийския университет.

 

"Пулицър" за международен репортаж, за отразяване на тежкото положение на жените в Афганистан, спечели вестник "Ню Йорк таймс". Агенция Асошиейтед прес беше отличена за журналистика в служба на обществото за разследване на трудовите злоупотреби в индустрията на морските храни.

 

 

"Вашингтон пост" беше отличен за национален репортаж за създаването на национална база данни за това колко често и защо полицията в САЩ стреля, за да убива.

 

Вестник "Лос Анджелис таймс" спечели "Пулицър" за отразяване на гореща новина във връзка с терористичното нападение в американския град Сан Бернардино.

 

Вестниците "Тампа Бей таймс" и "Сарасота хералд-трибюн" бяха наградени за разследваща журналистите за тяхна история за психиатричните болници във Флорида.

 

При категориите от областта на изкуствата мюзикълът "Хамилтън", преразказващ историята на един от бащите основатели на САЩ Александър Хамилтън, спечели "Пулицър" за драма.

 

Романът "Симпатизантът" на Виен Тхан Нгуен, свързан с Виетнамската война, беше отличен за белетристика.

 

Книгата "Черните знамена: възходът на ИДИЛ" на Джоби Уорик получи награда за документална литература.

 

Наградата "Пулицър" носи името на американския издател Джоузеф Пулицър. Тя е учредена през 1917 г. и се присъжда в 21 категории.