Месари, охранители, икономисти и студенти отидоха на военно обучение

 

Месари, охранители, икономисти и студенти влязоха в казармата. Те участват в първото доброволно военно обучение за граждани, организирано от Mинистерството на отбраната. Изискванията са човек да е годен за служба и да е до 55 години. 

 

Смели по желание. И изкушени от "Калашниците" - по душа. 45-имата доброволци се учат как работи армията. За да ѝ помагат, ако стане време. Най-малкият доброволец е на 20, а най-големият - на 31 години. 

 

Тръгнали към армията - едни, за да останат в нея, други - да станат по-добри в мъжеството.

 

Обучението е доброволно, стига да си годен. Но да имаш контрол върху автомат означава първо да разбереш армията. Налага се да разбираш командите. И да спазваш правилата. 

 

В списъка на Военното министерство се записали 55 души. 10 не дошли, а някои били върнати по медицински причини. Момичетата са 9 на брой. Анелия Иванова от Добрич вече опитала да влезе в армията като курсант. Не станало - заради здравословен проблем.

 

От седмица и половина, откакто и нейният живот е военен, вижда разликите с цивилния живот. 

 

"Тук ставаш много рано, строяваш се и после по занятията, а в цивилизацията е много по-лесно: спиш си до късно, ядеш си… разходки", споделя 21-годишното момиче. 

 

А в армията разходките са между занятията.

 

Бъдещите редници минават през огнева, тактическа подготовка и влизат в строя. Отвъд ремъка на сегашния си Калашник, Йордан гледа към военната авиация. Допреди седмица работил като шофьор на бус за млечни продукти.

 

Сред новите редници има месари, компютърни специалисти, охранители, спортни мениджъри. Искат да са в армията, за да посрещат мъжки новото време. Ако се наложи.

 

В обучението на войниците Министерството на отбраната инвестира почти 26 хиляди лева. На всеки се падат по 471 лв. издръжка - за трите му седмици в армията. После: довчера външните за армията стават част от своите. 

 

Следващите доброволни военни могат да се запишат през октомври. Сегашните редници ще положат клетва на 28 април. 

 

Гледайте във видеото как за три седмици се полага клетва и се става редник!