Полицията изведе превантивно хората от блок в "Люлин" в София

 

Десетки жители на блок 33 в столичния квартал „Люлин” бяха принудени да напуснат домовете си заради открити опасни химически вещества в подземен гараж в жилищната кооперация. 

 

С оглед превантивни мерки за сигурност са предприети действия по евакуиране на жителите на блока. Проверката е извършена късно снощи след подаден сигнал. 

 

Намерените вещества били съхранявани в бутилки, върху които имало и съответни етикети с обозначения. Веднага районът бил отцепен, предприета е охрана на мястото. Сред иззетите вещества са големи количества прекурсори. 

 

Открити са над 500 кг различен вид взривоопасни и силно отровни химикали. В гаража експертите откритили натриев цианид, живак, различни киселини и основи. Полицията предполага, че арестуваният вече мъж може да е произвеждал метаамфетамини. Това обаче предстои да се разбере след химичен анализ на веществата.

 

Полицията вече е арестувала мъжа, който ползвал под наем гаража.  Петър Косев е бивш химик, който има регистрирана фирма за търговия с химикали. От МВР обясниха, че той ще остане в ареста за 24 часа, а от прокуратурата съобщиха, че вече е започнало досъдебно производство.

 

 

Това не е първият път, в който Косев е задържан с химикали. През 2011-та е бил задържан за подобен инцидент, а заради пожар в съседен гараж преди време, хората от квартала подозирали, че се случва нещо нередно. Женен е и има две деца.