Болницата, летището и сградите на общината също са здрави

Центърът на обхванатия от неконтролируеми пламъци канадски град Форт Макмъри „до голяма степен” е невредим. Други квартали на града обаче са сериозно пострадали от пожарите, обхванали петролните полета на провинция Алберта.

 

"Болницата в центъра на града стои, както и телефонната централа и водопречиствателната станция. Пожарникарите се борят да спасят възможно най-много жилищни райони", заяви премиера на Алберта Ракел Нотли, цитирана от АФП. Летището и сградите на общината също са здрави.

 

Всичките 100 000 жители на града бяха напълно евакуирани след изрична заповед за това по-рано през седмицата.

 

Пламъците в Алберта до момента са обхванали 100 000 хектара гори, включително 12 000 в района около града, в който 2000 домове са разрушени.

 

Правителството обяви извънредно положение в цялата богата на петрол провинция. Повече от 1100 пожарникари се борят с 49 отделни огнища в нея, от които 7 са тотално извън контрол. Справянето с пламъците ще отнеме „много седмици”, заяви един от ръководителите на пожарната служба на Алберта Чад Морисън, който изтъкна и огромната полза от евентуални валежи.

 

Властите в провинцията ще отделят близо 100 милиона канадски (77 милиона щатски) долара в незабавни помощи за евакуираните хора. Според анализатори крайната финансова стойност на катастрофата може да достигне 6 милиарда американски долара.

 

Пламъците са изпепелили напълно до 90% от отделни квартали във Форт Макмъри.

 

Видео: Ruptly