Трима носители на най-престижната научна награда посетиха Пхенян

Трима носители на Нобелова награда, пристигнали на посещение в Северна Корея, настояха за смекчаване на санкциите, наложени на страната. Те се отразявали изключително тежко върху здравната система, твърдят учените, цитирани от БГНЕС.

 

Международната общност затегна санкциите срещу комунистическия режим, след като той извърши няколко пуска на ракети и своя четвърти ядрен опит през януари. Според експерти в подготовка бил още един.

 

Пеницилинът никога не е помагал за производството на ядрени бомби. Натиск върху една държава не се упражнява, като се отказва помощ на болните”, заяви израелецът Аарон Цихановер, Нобелов лауреат за химия, след като посети болници и лаборатории в Пхенян.

 

Заедно с норвежеца Фин Кидланд, Нобелов лауреат за икономика, и британеца Ричард Робъртс, Нобелов лауреат за медицина, Цхановер бе една седмица в Северна Корея на хуманитарно посещение.

 

Макар санкциите да не са насочени директно срещу медицинската помощ, последица от мерките, прилагани от Южна Корея, е че някои медикаменти не могат да достигнат Севера. Ембаргото спирало достъпа на лекари до продуктите, от които се нуждаят.