Нападателят е викал "Аллах е велик", според очевидци

 

Един човек загина, а трима други са ранени, след като неизвестен мъж извърши въоръжено нападение в Германия, съобщиха от прокуратурата в страната.

 

Полицията съобщи, че е задържала 27-годишен германски гражданин, който около 5.00 часа местно време е нападнал с нож четирима души на гарата в град Графинг, източно от Мюнхен. Една от жертвите – 50-годишен мъж, по-късно е починал от раните си в местна болница. Другите ранени са също мъже над 40-годишна възраст.

 

Според очевидци нападателят викал "Аллах е велик", нахвърляйки се с нож срещу пътници на железопътната гара в Графинг, на около 30 километра източно от столицата на югоизточната германска провинция. Разследващите започнаха да проверяват дали той е имал някакъв политически мотив. Но след заседание на регионалното правителство баварският вътрешен министър заяви, че нападателят е психично болен и изключи вероятността за ислямистка връзка. Мъжът освен това е злоупотребявал с наркотици.

 

Представител на мюнхенската прокуратура, цитиран от БТА, каза, че 27-годишният нападател е германски гражданин и името му звучи като немско. Той е направил самопризнания. Нападателят се нахвърлил с 10-сантиметров нож на четирима мъже на жп гарата в Графинг около 5 ч. сутринта.

 

Една от жертвите, на 56 години, е починала от раните си в болница, посочва ДПА. Останалите атакувани мъже са на 43, 55 и 58 години. Един от тях е в критично състояние. Нападателят бе арестуван на местопрестъплението. Графинг има около 13 500 жители. През местната гара минават влакове, с които хора отиват на работа в Мюнхен. Кметицата на Графинг Ангелика Обермайер заяви, че местните жители са потресени от случилото се в техния "много спокоен малък град". "Това е нещо съвсем ново и наистина дълбоко шокира хората тук", каза тя.

 

 

Видео: Ruptly