Зрелостниците няма да могат да носят дори ръчни часовници

 

Експерти от Министерството на образованието и науката обявиха какви мерки ще вземат, за да спрат практиката за преписване на матурите за дванадесетокласниците тази година.

Още по темата


Действията на зрелостниците ще се наблюдават чрез камери във всяка класна стая, които за първи път ще записват не само картина, но и звук.

 

Освен това, ще се използват специални уреди, които да хващат включени мобилни устройства. 

 

За първи път без телефони по време на матурата освен зрелостниците ще са и квесторите. Този път ще се събират и всички смарт устройства.

 

Във всяка зала ще има и стенни часовници. Така зрелостниците няма да имат основание да влязат в залата със смарт часовник. 


Зрелостниците ще пишат само с черни химикалки, осигурени от просветното ведомство.


Преди време от МОН заявиха, че са изготвили и друг, таен пакет от мерки срещу потенциални нарушители на правилата. Дори той обаче беше обявен предварително.


Изпитът има 41 въпроса. Готови сме във всяка една изпитна зала в цялата страна да ги разбъркваме така, че да няма два еднакви варианта. Тази мярка е насочена срещу онази малка група деца, които имат намерение да преписват”, обясни заместник-министър Диян Стаматов.


Залите ще са предварително запечатани, а тази година в наблюдението ще се включат и родителите. Квесторите също няма да имат право да имат в тях мобилни телефони.

 

И това е само началото. За първи път образователните експерти ще следят всички зрелостници в реално време. Родителите също влизат в наблюдението. Те ще следят камерите, коридорите и още едно място. Опитите за преписване ще се следят и в санитарните възли. Именно те ще бъдат едно от най-пазените места на зрелостните изпити. А за първи всеки зрелостник ще има точно определено място в залата.

 

Тази година над 52 хиляди ученици се явяват на изпит. 624 са училищата, в които ще има матура. 

 

Първата матура – по български език и литература, ще се проведе в сряда.