Те са склонни да отменят ембаргото за продажба на оръжие в страната

САЩ и останалите големи сили заявиха днес във Виена, че са склонни да отменят ембаргото на ООН за продажба на оръжие на Либия и са готови да отговорят на исканията на либийското правителство на националното единство да получи оръжие, за да се бори с джихадистката заплаха, предаде Франс прес.

 

В заключителното комюнике от посветената на Либия среща в австрийската столица международната общност заяви, че подкрепя изцяло усилията на новото либийско ръководство, което смята да поиска отменяне на оръжейното ембарго, и е "готова да отговори на исканията на либийското правителство да обучи и оборудва президентската гвардия и упълномощените сили".

 

"Правителството на националното единство огласи намерение да поиска от комитета по либийските санкции към ООН да направи изключение от оръжейното ембарго и то да получи необходимото смъртоносно оръжие и оборудване, за да противодейства на посочените от ООН терористични групировки и да се справи с ИДИЛ в страната", се казва в цитираното от Ройтерс комюнике от министерската среща.

 

Либийският премиер Файез ел Сарадж каза, че възможно най-скоро ще предостави списък с необходимото оръжие на съответните органи.

 

САЩ не обсъждат възможност за военна намеса в Либия в момента, заяви на пресконференция във Виена американският държавен секретар Джон Кери, цитиран от ТАСС. Към настоящия момент не е постъпвало искане за интервенция, намираме се в режим на оказване на помощ и подкрепа. Подкрепяме сегашното правителство и му помагаме да се бори с ИД, посочи той и подчерта, че Вашингтон оказва влияние и за намаляване на напрежението в страната, допълни той.

 

"Целта е да развием либийския капацитет за справяне със заплахата", изтъкна Кери.
Конфликтът между двата центъра на властта в Либия - правителството на националното единство в Триполи и "източния" кабинет в Тобрук - трябва да бъде преодолян, заяви германският външен министър Франк-Валтер Щайнмайер. Той каза, че участниците в конференцията за стабилизиране на Либия са се договорили в близките дни да се опитат да решат този конфликт. 

 

Заключителната декларация от виенската среща беше подписана от 25 национални делегации и делегации на регионални съюзи, сред които на САЩ, Русия, Саудитска Арабия, Китай, Египет, Тунис, Франция, Великобритания, Германия и Италия.

 

Ембаргото на ООН върху продажбата на оръжие на Либия беше наложено в началото на бунта срещу режима на Муамар Кадафи през 2011 г., но многократно беше нарушавано. Правителството на националното единство, оглавено от Файез ел Сарадж и базирано в либийската столица Триполи, се ползва с подкрепата на международната общност. Сарадж участва в срещата във Виена, припомнят АФП и БТА.