На Съвета на вътрешните министри тя отчете намаляване на миграционния натиск

"Фронтекс е готова да подпомага България в изпълнението на Споразумението за реадмисия между ЕС и Турция. Това е само малка част от всички други политически жестове на подкрепа", обяви вицепремиерът и министър на вътрешните работи Румяна Бъчварова. Тя е в Брюксел, където участва в заседанието на Съвета на министрите на вътрешните работи на държавите-членки на ЕС.

 

По време на заседанието са обсъждани две основни теми - миграционната ситуация и въпроса с визовата либерализация.

 

По време на Съвета министър Бъчварова информира за ситуацията по българо-турската граница, като отчете намаляване на миграционния натиск спрямо същия период на миналата година.

 

Вицепремиерът информира колегите си вътрешни министри и за подписания през май двустранен Протокол за прилагане на Споразумението за реадмисия между ЕС и Турция. Тя изрази увереност, че ефективното му прилагане ще се отрази положително не само на миграционния натиск на българо-турската граница, но и на ЕС като цяло. България е първата държава-членка, с която Турция подписа такъв протокол.

 

„Подписването на протокола за реадмисия решава голяма част от проблемите, при това, според мен, по един доста добър начин, защото в него са регламентирани и бързото връщане, и всички останали процедури, и ескортирането при връщането на нелегалните мигранти. Той ще започне да действа от 1 юни, съвсем скоро. От „Фронтекс“ заявиха намерение да ни помагат в началото този процес и това е само малка част от всички други политически жестове на подкрепа от ЕС“, добави вицепремиерът.

 

Вътрешните министри се споразумяха днес и за улесненото суспендиране на безвизовия режим при внезапен приток на мигранти от държавите, които го ползват.

 

Българският вътрешен министър изрази и ясната позиция на страната ни относно визовата либерализация за Турция, Грузия, Косово и Украйна. България дава своята политическа подкрепа за изваждането им от негативния списък, но, както и другите държави-членки на ЕС, настоява за спазването на условията и удовлетворяване на изискванията преди финалното решение. Изразено бе очакване, че Турция ще покрие всички изисквания, предвидени в Пътната карта в срок и ще хармонизира напълно своята визова политика с тази на ЕС.