Експерти прогнозират скок на цените

 

Лятото идва, а с него и дългоочакваните почивки. Традиционно това води след себе си и по-високи цени на горивата. Според енергийни експерти поскъпването на горивата ще е с поне 10 стотинки. 

 

Още по темата

Ако искаме да пътуваме от София до Бургас и обратно по магистрала „Тракия” ще трябва да изминем около 800 километра. При среден разход от 7 литра на 100 километра, ще ни трябват 56 литра гориво. Ако заредим бензин А95 – по настоящите средни цени, вадим от портфейла 106 лева. С дизелов двигател плащаме 2 лева по-малко, а с метан – около 45 лева.
 


В разгара на сезона обаче цените няма да са такива, каквито са днес. Експертите ги виждат с поне 10-15 стотинки на литър отгоре,  а това коренно променя ситуацията в портмонето ни. До морето и обратно с бензин А95 пътят ще струва 112 лева.

 

Анализаторите обясняват покачването на цените с по-високото търсене и потребление през топлите месеци. Някои шофьори  с опит по българските пътища обаче планират да зареждат гориво от бензиностанции, където традиционно цените са по-ниски от тези в столицата. 

 

Ако се сбъднат прогнозите, пътят от София до Варна и обратно ще струва около 140 лева, а до плажовете около Кавала в съседна Гърция близо 83 лева. И то ако зареждаме само на родна земя. Въпреки колебанията в цените на едро от началото на годината, на Софийската стокова борса горивата не са отчели скок през последния месец. Ако оставим колата в гаража, алтернативата е автобус или влак. Двупосочно пътуване за трима с автобус до Бургас без намаления излиза 150 лева. С влак по редовна тарифа цената е около 100 лева.