Проблемът в квартала не е на етническа основа

 

Размирици в „Ботунец”. Ситуацията в столичния квартал е напрегната вече два дни, след като шумна ромска компания преби свои съседи, дръзнали да им направят забележка за шума, който вдигат. Снощи около 300 жители на „Ботунец” излязоха по улиците на квартала да протестират с искане побойниците да бъдат заловени и наказани. През вчерашния ден полицията е разпитала близо 50 души. Очаква се в рамките на днешния ден да има и задържани. Демонстрацията не е на етническа основа, тъй като в квартала дълго време съжителстват различни етноси.

 

Още по темата

"Основните организатори са не по-малко от трима души и се знае кои са. Въпрос на време е те да бъдат задържани”, обясни комисар Николай Василев, началник на Пето районно управление в столицата.

 

Чакат се съдебно-медицинските експертизи на пострадалите. Те имат телесни повреди, които тепърва ще бъдат установени. Няма хора, които да са с тежки наранявания и настанени в болница. 13-годишно момиченце е с охлузвания. Родителите му са разпитани. Един човек още в сряда вечерта е взет от „Пирогов” с извадено рамо. Закаран е в районното управление за разпит.

 

Кметът на район „Кремиковци” Ивайло Панев заяви, че случаят в „Ботунец” няма нищо общо с този в „Орландовци”, където възникна етническо напрежение. В този случай не става въпрос за такова, а за скандал след вдигнат шум.

 

„Различните етноси съжителстват доста добре от години и протестите включваха представители от всички етноси. Те казваха, че никой не трябва да се заиграва с етническата карта. Проблемът е просто битов”, обясни той.