Снимка: Shutterstock
Повишаването на температурите се намесва в симбиозата растение-опрашител
Ново изследване показва, че цветята са с по-слаб аромат, когато температурите в заобикалящата ги среда са по-високи.
Отделянето на аромат изисква значителна енергия от растенията. Учени от Еврейския университет в Ерусалим установиха, че растения често не могат да отговорят на тези изисквания, защото покачването на температурите потиска растежа им.
Ароматът не е просто някакъв лукс, а заедно с цветовете и формата на цветята е част от важна стратегия за привличане на опрашители.
Повишаването на температурите, комбинирано с глобалните климатични промени, се намесва в симбиозата растение-опрашител - взаимодействие, което е улеснено най-вече от цвета и аромата на растението.
Две разновидности на хибридната петуния, които са израсли при по-високи температури, произвеждат по-малко фенилпропаноиди - летливи съставки, които придават на цветята уникалния им аромат.
Намаленото им производство е свързано с ограничена активност на синтезиращите ги протеини.