32 двойки от 26 европейски държави ще вземат участие в континенталния шампионат

Симона Николова и Йоана Николова ще представят България на Европейското първенство по плажен волейбол за жени до 20 години, което ще се проведе тази седмица в Анталия. Двете волейболистки са по-известни като състезателки в зала с отборите на Марица (Пловдив) и Казанлък Волей (Казанлък), но от около две седмици тренират заедно на пясъка в София под ръководството на треньора Владимир Котев и са амбицирани да търсят достойно представяне на плажните кортове в турския средиземноморски курорт.

По темата

32 двойки от 26 европейски държави ще вземат участие в континенталния шампионат от 16 до 19 юни. Младите ни пясъчни Лъвици ще са сред най-ниско поставените отбори, тъй като само те и представителките на Украйна пристигат в Анталия без натрупани точки в световната ранглиста, но пък именно това Европейско първенство е и първата им възможност да открият своята сметка от точки в ранглистата.

Българската делегация пътува за Анталия утре, за да присъства вечерта на техническата конференция, на която ще се тегли жребият. Той ще разпредели 32-та тима в осем групи, мачовете от които ще се играят в четвъртък и петък. Първите три двойки от всяка група ще се класират напред към фазата на директните елиминации в събота и неделя.

“Направих сметка, че за две седмици дотук със Симона и Йоана сме направили 21 тренировки”, каза пред volleymaritza.bg Владо Котев тази сутрин преди 22-рото занимание на плажните националки на пясъчния корт в Студентски град. “Това е крайно недостатъчно, но го наложиха дълго продължилият сезон в зала и зрелостните им изпити. Все пак момичетата работят много усърдно и успяха да напреднат доста. Важното е, че това ново за тях амплоа им харесва и те дават всичко от себе си, за да представят България достойно на Европейското първенство.”

Двете все още непознати в света на плажния волейбол българки с еднакви фамилии, но без роднинска връзка помежду си, почти сигурно ще внесат объркване сред международните медии, които ще побързат да ги обявят в новинарските си бюлетини за “сестри Николови”.
Както обикновено, паралелно с женската надпревара, в Анталия ще се проведе и Европейското първенство за мъже до 20 години, но в него България не е заявила участие. 

 

Научавайте първи всички новини от света на спорта от Gong.bg.