Това е предложил на среща с Румяна Бъчварова полският вътрешен министър Мариуш Блашчак

Полски офицери ще подсилят охраната на границата ни с Турция. Това е предложил на среща с Румяна Бъчварова полският вътрешен министър Мариуш Блашчак. 
 
До момента Турция не е приела обратно нито един нелегален имигрант, заловен в България.
 
Споразумението за реадмисия, т.е. за връщане в Турция на заловените на българска територия нелегални имигранти, подписано на 1 юни, така и не е заработило. 
По темата
 
„До този момент ние на практика нямаме влязло в сила това споразумение, защото по силата на това споразумение няма приети обратно бежанци от турската страна”, заяви вътрешният министър Румяна Бъчварова.
 
Официално обяснение няма, има само мълчалив отказ.
 
„Има липса на отговор в рамките на установения срок”, заяви Бъчварова.
 
От началото на годината до края на май българските гранични власти са задържани 1 860 нелегални имигранти. Не без помощта на офицерите от Фронтекс. 21 от тях са от Полша.
 
„Вместо да приемаме мигранти от Северна Африка и други региони е по-добре да подсилим контрола по границите, тъй като приемането на мигранти само засилва миграционния поток към Европа”, заяви полският вътрешен министър.
 
И въпреки че потокът от бежанци е намалял, Полша предложи допълнителни офицери, а Бъчварова благодари и го определи като европейска съпричастност.