Медиците все още не могат да кажат каква е причината за състоянието им

Няма риск за живота за младежите с увреждания, които вчера бяха приети в русенската болница със съмнения за натравяне. Това съобщи за Нова телевизия д-р Йосиф Новаков от лечебното заведение. 

По темата

Младежите, които живеят в Център за настаняване от семеен тип, бяха настанени в понеделник в болницата в тежко състояние. "Тази сутрин състоянието им вече е стабилно, а тежките признаци на обезводняване за овладени. Пациентите получават нужните вливания", обясни д-р Новаков.

Засега лекарите не дават категорично становище дали става дума за хранително отравяне или за вирус. „Готови са вирусологичните изследвания, които говорят, че няма вирус, има вероятност  да е хранително отравяне, има вероятност да е бактериално”, обясни д-р Новаков.

Младежите в дома са пили мляко на закуска. Предположенията са, че е възможно това да е причина за евентуалното натравяне, защото в съседния център са пили чай и там младежите нямат оплаквания.

 От Агенцията за социално подпомагане уточниха, че само Инспектората в София може да извърши  проверка в дома. Агенцията по храните е взела проби от продуктите в социалния дом. Правят се и изследвания на персонала.