Ураганни ветрове, проливни дъждове и едър град удариха западната част на страната

Ураганни ветрове, проливни дъждове и едър град удариха западната част на Румъния през изминалата нощ, съобщи румънското радио, цитирано от БГНЕС.

По темата

По последни данни в резултат на екстремалните метеорологични явления през последните дни са загинали двама души. Едно дете е било затиснато в лек автомобил в окръг Муреш, а мъж в окръг Тимиш беше убит от мълния.

Десетки семейства бяха принудени да се евакуират от разрушените си домове. Положението се усложни заради непроходими пътища, затрупани от кал и дървета, паднали върху електропреносната мрежа.

В окръг Арад дъждът беше толкова силен, че водата проникна в неотдавна построената болница и се наложи евакуация на отделението по реанимация. В Тимиш, според очевидци, парчетата град са били големи колкото топка за тенис.

Особено големи щети са нанесени в окръг Сучава, където от наводненията пострадаха стотици домакинства в 23 населени места. Покривите на сто къщи са съборени, унищожени са стотици хектари селскостопански култури.

Във въгледобивния басейн Валя Жиулуй само за час и половина се изляха над 40 литра на квадратен метър, а в градовете Петрошан и Лупен над 300 къщи бяха залети от придошлата вода.

Канализационната система не издържа на напора на стихията и на места нивото на водата достигна до 1,5 метра, затова хората бяха евакуирани с лодки.

Пожарникари и спасители изпомпват вода от залети жилища, на много места хората са успели да спасят само документите си.

Местните власти се обръщат за помощ към правителството. Министър-председателят ще проведе днес съвещание с префектите на пострадалите окръзи.

Инспекторатите по извънредни ситуации са приведени в състояние на извънредна готовност.

Прогнозата на синоптиците е за още проливни дъждове, градушки и ураганен вятър. 

 

Всичко за времето и актуалната пътна обстановка четете в Sinoptik.bg