Британската лира падна до най-ниското си равнище от 1985 година

Паника на световните финансови пазари след решението на Великобритания да напусне ЕС. 
 
На фона на резултатите от референдума британската лира падна до най-ниското си равнище от 1985 година. Анализатори дори смятат, че решението на Лондон ще има по-тежки последици от така наречената черна сряда през 1992 г. Тогава Джордж Сорос буквално срина британската финансова система и предизвика излизане на Великобритания и лирата от Европейския валутен механизъм.
 
По темата
 
Европейските борси днес последваха срива на азиатските и започнаха днешния със сериозен спад. Централните банки на страните от Еврозоната правят всичко възможно, за да успокоят пазарите. Цените на акциите на токийската фондова борса паднаха с над 7%. Цената на петрола от сорта Брент също падна. Единственият сигурен актив остава златото, чиято цена поскъпна с 4 %.
 
Излизането на Великобритания от ЕС ще има негативно и значимо въздействие върху британската икономика, която може в най-лошия случай да изпадне в рецесия идната година, предупреди Международният валутен фонд. Но въпреки това решението днес е ясно. А то е, че британците искат да пробват сами.